Terug naar Waar werken wij

Xhosa als cultuur

De meeste Zuid-Afrikanen die in Masiphumelele wonen, en die betrokken zijn bij de projecten die Stichting Ibhongo ondersteunt, behoren tot de Xhosa stam.

Om zo goed mogelijk mee te kunnen denken met de behoeften van de bewoners van Masiphumelele wilden we meer weten van de oorspronkelijke cultuur van de Xhosa en wat de effecten zijn op het verhuizen naar townships.  We bezochten in 2014  Khaya la Bantu (een cultural village in de Wild Coast, in de buurt van East London) en Mama Tofu, een op dat moment 94 jarige Xhosa-mama die zich ten doel had gesteld om de cultuur van de Xhosa levend te houden. Mama Tofu is  2 jaar later op 96- jarige leeftijd overleden. Haar dochter heeft haar taken overgenomen.

Wil je het hele artikel lezen: Xhosa cultuur en taal