Terug naar Waar werken wij

Xhosa als cultuur

De meeste Zuid-Afrikanen die in Masiphumelele wonen, en die betrokken zijn bij de projecten die Stichting Ibhongo ondersteunt, behoren tot de Xhosa stam.

Hoewel de aansturing van de projecten vooral door blanke Zuid-Afrikanen gebeurt, zien we in de loop der jaren gelukkig  steeds meer een centrale rol zien weggelegd voor de mensen uit Masiphumelele zelf.  Anno 2020 zijn steeds meer programma-leiders gekomen in de projecten van Masicorp. Ook wordt veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van leerkrachten en leidsters en andere stafleden in de projecten. Deze bestaan allemaal uit inwoners van Masiphumelele zelf.  In het pleegzorgproject is dit minder zichtbaar.

In 2014 rees voor ons de vraag hoe met de eigen achtergrond  en eigen cultuur wordt omgegaan als mensen eenmaal in een township wonen en werken aan hun ontwikkeling via deelname aan de projecten.  Wordt de eigen cultuur als minderwaardig  gevoeld,  als het doel is om meer te bereiken wat meer bij een blanke, westerse cultuur past ?  Weten de kinderen in onze projecten waar ze vandaan komen? Want” als je niet weet waar je vandaan komt weet je ook niet waar je naar toe gaat” …

Om dit meer helder te krijgen zijn we op zoek gegaan… we wilden meer weten van de roots van de Xhosa.  We bezochten Khaya la Bantu (een cultural village in de Wild coast, in de buurt van East London) en Mama Tofu, een op dat moment 94 jarige Xhosa-mama die zich ten doel had gesteld om de cultuur van de Xhosa levend te houden.

Wil je het hele artikel lezen: Xhosa cultuur en taal